2019. ápr 16.

Hasfájós a kisbabám- 13 tipp anyáknak

írta: boldogkismama
Hasfájós a kisbabám- 13 tipp anyáknak

Az első hónapokban sok kisbaba és szülő életét megkeseríti a kínzó hasfájás. A pici babák emésztőrendszere még fejletlen, időre van szükség a bélfal éréséhez. A népi hagyomány szerint is az első 3 hónap a legproblémásabb (három hónapos hasgörcs/kólika). De kitartás, idővel a helyzet normalizálódni fog ha nem áll egyéb betegség a háttérben.

Addig is néhány tipp, ami segíthet:

1.Hüvelyi szülés

Az újszülött bálcsatornája még steril, szülés közben népesedik be először. A kutatások szerint a természetes úton született babáknál több probiotikum kerül a bélrendszerbe mint a császáros babáknál

2. Szoptatás

Javasolt rögtön szülés után mellre tenni a babát számos okból. Az egyik ilyen, hogy a kolosztrum (előtej) védőréteget képez a baba tápcsatornáján és elősegíti a probiotikumok megtelepedését. Később az anyatej segíti a megfelelő bélflóra kialakulását. A csak anyatejet kapó babák bélflórája laktobacillusokat és bifidobaktériumokat tartalmaz, ami a lehető legideálisabb. 

3. Probiotikumok

Nem szoptatott babáknál vagy egy esetleges antibiotikum kúra után mindenképp javasolt használatuk. A probiotikumoknak többek közt az emésztésben is fontos szerepük van. A BioGaia Protectis Baby csepp már újszülött kortól használható. Tápszerek közül is érdemes olyat választani, ami tartalmaz pre- és probiotikumokat is.

4. Cumisüveg cumi méret

Tápszeres babáknál figyeljünk oda, hogy mindig a baba életkorának megfelelő méretű cumit használjunk a cumisüveghez. Újszülötteknek 0+ /1-es méret (jelöléstől függően) ami a lassú folyású cumit jelöli, 3 hónapos kor körül 3+/ 2-es méret (közepes folyású) és így tovább. A cumi illeszkedjen jól a baba szájába.

5. Anti-colic cumisüveg

Ma már kaphatóak szeleppel ellátott cumisüvegek is, melyek a levegőt elvezetik a cumisüveg aljára, így a baba nem nyel sok levegőt, ami szintén okozhat hasgörcsöt.

6. Ne rázzuk össze a tápszert!

Segíthet ha a tápszert nem rázzuk össze a cumisüvegben, hanem kanállal keverjük azt a vízbe. Ellenkező esetben légbuborékok keletkeznek ("habzik a tej"), és így levegőt nyel a baba, ami nem tesz jót a babapocaknak.

7. HA tápszer

Ha van a családban tejfehérje allergiás,mindenképp javasolt hipoallergén (HA) tápszert adni a babának, 6 hónapos kor alatt pedig amúgy sem árt az óvatosság. A HA tápszerek esetén a tejben lévő fehérjét speciális eljárással lebontják. Így jobban tolerálható a babáknak és csökken az allergia kialakulásának kockázata.

8. Szoptatós tea

Az anya fogyaszthat szoptatós anyáknak szánt teakeveréket (pl. ánizs, édeskömény tartalmú), mely az anyatejen keresztül enyhítheti a baba emésztési zavarait is.

9. Anya étkezése

A szoptatós anya kerülje a puffasztó nyersanyagokat (pl. káposztafélék, hagymafélék, száraz hüvelyesek (pl. bab, lencse, sárgaborsó, csicseriborsó), szénsavas italokat ha úgy érzi az a babánál hasfájást okoz.

10. Büfiztetés

Ne felejtsük el a büfiztetést, vagy pedig hordozzuk sokat a babát (ilyenkor nem szükséges büfiztetni, mert a baba függőleges helyzetben van és hozzánk simul a pocakja, mozgásunk pedig segíti a gázok távozását).

11. Babamasszázs

Speciális hasfájás masszázzsal enyhíthetők a kellemetlen tünetek. Ha te is szeretnéd elsajátítani ezeket a mozdulatokat, foglalj időpontot itt: Babamasszázs 

12. Meleg a pocakra

A meleg köztudottan görcsoldó hatású. Adhat melegséget a baba pocakjára helyezett saját kezünk is, vagy használhatunk felmelegített meggymag- vagy sópárnát.

13. Testi kontaktus

Vigasztaljuk, ringassuk, hordozzuk, hintáztassuk a babát. Ha énekelünk is neki, annál jobb.

 

Szólj hozzá

szoptatás tápszer hasfájás babamasszázs pocakfájás kólika hasfájós baba