2018. nov 11.

Datolyával a könnyebb szülésért

írta: boldogkismama
Datolyával a könnyebb szülésért

Te is szeretnél gyors és komplikációmentes szülést? Napi 6 szem datolyával tehetsz érte!

2007-ben jordán kutatók vizsgálták várandós nők két csoportját. Az egyik csoport tagjai napi 6 szem datolyát fogyasztottak a szülés várható időpontja előtti 4 hétben, míg a kontrollcsoport várandósai egyáltalán nem fogyasztottak datolyát ez idő alatt.

A kutatók azt találták, hogy a datolyát fogyasztó nőknél szignifikánsan nagyobb volt a méhszáj tágulásának mértéke a kórházba történő felvételkor (átlagban 3,52 cm szemben a kontroll csoport 2,02 cm-ével), ugyanakkor a magzatburok nagyobb arányban volt még ép a datolyát fogyasztó anyáknál (83% szemben a 60%-kal). A datolyát fogyasztó anyáknál 96%-ban spontán megindult a szülés, ami a kontroll csoportnál csak 79% volt. Valamint a mesterséges oxitocin adásának szükségessége is sokkal alacsonyabb volt a datolyát fogyasztó nőknél, 28% szemben a kontroll csoport 47%-ával! A vajúdás kezdeti látens szakasza is sokkal rövidebb volt a datolyát fogyasztó anyáknál, átlagban 510 perc szemben a kontroll csoport 906 percével.

20181108_150448.jpg

 

Egy 2013-as iráni kutatásban első szülő nőket vizsgáltak, ahol az egyik csoport 70-76 gramm datolyát evett meg a 37. terhességi héttől kezdve, míg a kontrollcsoport tagjai semennyi datolyát nem fogyasztottak ez idő alatt. Ők is azt találták, hogy szignifikánsan rövidebb volt a datolyát fogyasztó nők csoportjában a vajúdás aktív szakasza, valamint a szülés első és második szakasza is (kitolási szak és a méhlepény megszületése), valamint hogy sokkal ritkábban volt szükség mesterséges oxitocin adására a datolyát fogyasztó nők csoportjában.

 Egy másik iráni kutatás azt is alátámasztotta, hogy a datolyafogyasztás csökkenti a szülés utáni vérzést is (ami az egyik leggyakoribb szülés körüli komplikáció). Ehhez a hatáshoz rögtön a szülés után fogyasszunk el 50 gramm datolyát. Ez egyébként is tanácsos, még mielőtt fölállnánk a szülőágyról, mert helyreállítja a vércukorszintünket és ellát energiával. Ne felejtsünk el inni se, legalább egy liter vizet.

 A datolya gazdag vitaminokban (pl. B-vitaminok, C-vitamin, K vitamin, béta-karotin), ásványi anyagokban (pl. vas, magnézium, kalcium, kálium, szelén, réz, foszfor, mangán, cink), esszenciális zsírsavakban, rostban és szénhidrátokban. Emellett növényi hormonokat is tartalmaz, amik úgy néz ki hatással vannak az oxitocin receptorokra, és segítenek felkészíti a méhet és a méhnyakat a szülésre, illetve csökkentik a vérzést szülés után.

Te beszereztél már egy csomaggal?

Szólj hozzá

terhesség szülés babavárás vajúdás várandósság