A műanyag cumisüveg veszélyei – mikroműanyagok már babakorban
2020 októberében publikáltak egy tanulmányt (Nature Food 1, pages 746–754(2020) ) kutatók arról, hogy a polipropilén alapanyagú műanyag cumisüvegekből kioldódva rengeteg mikroműanyag kerül a babák és kisgyermekek szervezetébe, literenként ez akár 16 millió darabka is lehet!!! Az így elfogyasztott átlag napi 1 millió feletti mikroműanyag fogyasztás (12 hónapos korban) is a felnőttek átlag „fogyasztásának” a sokszorosa!
Nyilván senki sem szeretné mikroműanyagokkal táplálni gyermekét, sajnos mégis ezt tesszük mai világunkban, természetesen nem szándékosan.
Mit tehetünk mégis?
-Szoptassuk gyermekünket minél tovább és ne használjunk cumisüveget!
-Ha mindenképp szükséges a tápszer, használjunk üveg cumisüveget! Ez ugyan drágább, de sokkal strapabíróbb, az üveg nem veszi át az italok, ételek szagát és színét, sokkal jobban tisztítható, fertőtleníthető. És a lényeg, nem bocsát ki mikroműanyagokat. A felnőtteknek is érdemes az ételeket üvegedényekben tárolni a hűtőben. Ha mégis műanyagban tárolják, legalább ne abban melegítsék az ételt! A mikrohullámú sütő elterjedése előtt ez ugye nem is volt napirenden.
A fenti kutatás ugyanis azt találta, hogy a melegítés jelentősen növelte a mikroműanyag képződését. Így a cumisüvegekben a legtöbb mikroműanyag a sterilizálás során és a tápszer készítése során képződik. A fenti elv alapján a vizet lehetőleg ne műanyag vízforralóban forraljuk se a babának, se magunknak, a forralás során ugyanis nagyon sok mikroműanyag képződik! Használjunk helyette rozsdamentes acélból készült vízforralót.
A palackozott, babáknak forralás nélkül adható vizek elterjedésével sok anyuka a cumisüvegben melegíti fel a vizet a mikróban a tápszerhez, teához, de ez sem előnyös. Lehetőleg ne műanyagban melegítsük a vizet, hanem pl. zománcozott vagy rozsdamentes acél lábosban a tűzhelyen. Ha mégis a mikrót akarjuk használni, mindenképp üveg cumisüveget használjunk legalább. A palackozott vizet ugyan nem kell forralni, viszont vizsgálatok bizonyították, hogy a palackozott vizek mikroműanyag szennyezettsége a csapvízhez képest nagyságrendekkel nagyobb. Erről itt olvashatsz bővebben:
https://tudatosvasarlo.hu/mennyi-mikromuanyag-van-a-csapvizben/
Ez alapján jobb ha maradunk a hagyományos csapvíz és forralás mellett, bár ez macerásabb és hosszadalmasabb.