2020. nov 24.

A műanyag cumisüveg veszélyei – mikroműanyagok már babakorban

írta: boldogkismama
A műanyag cumisüveg veszélyei – mikroműanyagok már babakorban

2020 októberében publikáltak egy tanulmányt (Nature Food 1pages 746754(2020) ) kutatók arról, hogy a polipropilén alapanyagú műanyag cumisüvegekből kioldódva rengeteg mikroműanyag kerül a babák és kisgyermekek szervezetébe, literenként ez akár 16 millió darabka is lehet!!! Az így elfogyasztott átlag napi 1 millió feletti mikroműanyag fogyasztás (12 hónapos korban) is a felnőttek átlag „fogyasztásának” a sokszorosa!

Nyilván senki sem szeretné mikroműanyagokkal táplálni gyermekét, sajnos mégis ezt tesszük mai világunkban, természetesen nem szándékosan.

Mit tehetünk mégis?

-Szoptassuk gyermekünket minél tovább és ne használjunk cumisüveget!

-Ha mindenképp szükséges a tápszer, használjunk üveg cumisüveget! Ez ugyan drágább, de sokkal strapabíróbb, az üveg nem veszi át az italok, ételek szagát és színét, sokkal jobban tisztítható, fertőtleníthető. És a lényeg, nem bocsát ki mikroműanyagokat. A felnőtteknek is érdemes az ételeket üvegedényekben tárolni a hűtőben. Ha mégis műanyagban tárolják, legalább ne abban melegítsék az ételt! A mikrohullámú sütő elterjedése előtt ez ugye nem is volt napirenden.

A fenti kutatás ugyanis azt találta, hogy a melegítés jelentősen növelte a mikroműanyag képződését. Így a cumisüvegekben a legtöbb mikroműanyag a sterilizálás során és a tápszer készítése során képződik. A fenti elv alapján a vizet lehetőleg ne műanyag vízforralóban forraljuk se a babának, se magunknak, a forralás során ugyanis nagyon sok mikroműanyag képződik! Használjunk helyette rozsdamentes acélból készült vízforralót.

A palackozott, babáknak forralás nélkül adható vizek elterjedésével sok anyuka a cumisüvegben melegíti fel a vizet a mikróban a tápszerhez, teához, de ez sem előnyös. Lehetőleg ne műanyagban melegítsük a vizet, hanem pl. zománcozott vagy rozsdamentes acél lábosban a tűzhelyen. Ha mégis a mikrót akarjuk használni, mindenképp üveg cumisüveget használjunk legalább. A palackozott vizet ugyan nem kell forralni, viszont vizsgálatok bizonyították, hogy a palackozott vizek mikroműanyag szennyezettsége a csapvízhez képest nagyságrendekkel nagyobb. Erről itt olvashatsz bővebben:

https://tudatosvasarlo.hu/mennyi-mikromuanyag-van-a-csapvizben/

Ez alapján jobb ha maradunk a hagyományos csapvíz és forralás mellett, bár ez macerásabb és hosszadalmasabb.

 

dreamstimefree_4062705.jpg

Ha mégis műanyag cumisüveget használunk, a tápszert ne a cumisüvegben készítsük el, hanem a kis lábosunkban amiben a vizet forraltuk vagy melegítettük, és csak megfelelő hőmérsékletűre hűlve töltsük át a kész tápszert a cumisüvegbe. A tápszer erős rázogatása is növelte a mikroműanyag képződést, ezért is tanácsosabb a lábasban elkészíteni a tápszert, egyszerűen egy kanállal (ne legyen műanyag) elkeverve a tápszert. Ez a módszer hasfájós babáknál amúgy is tanácsos, a rázogatással ugyanis sok légbuborék is képződik.

A műanyag cumisüveget sterilizálás után legalább háromszor öblítsük át felforralt majd lehűtött tiszta vízzel.

Remélem hasznosnak találtad a cikkemet, látogasd meg honlapomat is!

http://www.boldogkismama.hu/

Szólj hozzá

újszülött szoptatás etetés baba cumisüveg kisgyermek mikroműanyagok