2018. júl 25.

Milyen ruhát érdemes venni az újszülöttnek?

írta: boldogkismama
Milyen ruhát érdemes venni az újszülöttnek?

Újszülött babáknak érdemes réklis body-kat vásárolnunk, ezek azok az átlapolós body-k, amiket nem kell áthúzni a babák fején-  amit se a babák, se az újdonsült anyukák nem szeretnek.  Záródhatnak patenttal, tépőzárral vagy rövid kötővel is. Javaslom a patentos verziót. 62-es méretig találkozhatunk sűrűbben a réklis bodyk-kal, néhány gyártónál még  68-as méretben is találhatunk.

20180720_183731.jpg

Kaphatók már olyan body-k is amik kétméretesek. Ez nagyon praktikus, mert nagyon gyorsan nőnek a babák ebben a korban.

20180720_183712.jpg

Koraszülött babáknak vásárolhatunk ruhákat pl. a PICinyke webshopban. 

Vegyünk mindenképp néhány (évszaknak megfelelő) kis sapkát is az újszülöttnek, amit már a szülőszobára is érdemes bevinnünk a babának, hogy születése után rögtön ráadhassuk. Néhány kórházban nyáron megy a légkondi a szülőszobán is, ami egy frissen született baba számára nem a legjobb fogadtatás. De téli babák is hidegebbe érkeznek, mint ahol voltak. Hajmosás után is mindig adjunk egy sapkát a babára, míg teljesen meg nem szárad a haja.

Ajánlom még néhány tipegő beszerzését, ezek könnyen ráadhatók a babára, könnyű kibontani a pelenkázáshoz és kényelmesek. Nyáron vékonyabb, pamut anyagú az ideális, télen lehet vastagabb plüss anyagú. Hidegebb időben adhatunk alá body-t, zoknit, a köldökcsonk leesése után pedig harisnyanadrágot vagy cicanadrágot is. Azokat a rugdalózókat amik nem elől patentosak, nem javaslom a csecsemőknek. Ezek közül van olyan bebújós fajta ami csak a vállnál patentos, ezt minden pelenkázáskor le-fel kell venni, illetve vannak amik a két láb között is patentosak , így kibontható a pelenkázáshoz. Csecsemőknél az a legpraktikusabb, ami végig nyitható, elől és a két láb között is patentos, így nem kell áthúzni a fején, akárcsak a réklis body-t. Hasonlóképp mellények, pulóverek esetén is elől teljesen nyithatót (gombos/patentos) válasszunk, ne bebújósat.

20180720_183831_2.jpg20180720_183543_1.jpg

Vannak olyan tipegők is, amiknek visszahajtható a kezük, így a baba nem fogja összekarmolni magát.

A köldökcsonk leesése után adhatunk simán egy body-t is a babára egy kényelmes nadrággal. Javaslom az olyan pocaknadrágokat amik széles, rugalmas derékpánttal rendelkeznek. Azok a típusok, amikbe belefűzött gumi van, előfordul hogy a varrásnál vagy a gumi csomózásánál nyomják a babát vagy túl szorosak.

20180720_184146_1.jpg20180720_183856_1.jpg

Csecsemőknek nem való a rugalmatlan anyagú divatnadrág (pl. vászon, farmer stb.) mert kényelmetlen. A talpas nadrág előnye, hogy a nagyobb baba lába is fedve lesz, nem rugdossa/veszi  le folyton a zokniját, viszont gyorsabban kinövi mint a nyitott talpút és amikor már elkezd kúszni-mászni onnantól kezdve nem előnyösek a talpas nadrágok saját tapasztalatom szerint, esetleg csak alváshoz. Zokniból olyat válasszunk amiben nem szoros a gumi, inkább széles, rugalmas gumírozásút vegyünk.

20180720_184704_1.jpg

Télen szükségünk lesz még egy overálra a babának vagy bundazsákra, amit a babakocsiba teszünk.

Saját véleményem, hogy csecsemőknek semmi szükségük nincs farmernadrágra, tüllszoknyára és társaira, ők nem kis felnőttek, ráadásul még kényelmetlenek is ezek a ruhák a babának (aki még szinte egész nap csak fekszik).  A hátul gombos ruhadarabokat kerüljük! Sok olyan blúzocska és felső van, ami hátul egy gombbal záródik (így fér be a baba feje), de ezek sok esetben bekapcsolva egy kemény csomóra hasonlítanak, amin a baba egész nap fekszik. 

20180720_184242_1.jpg20180720_184306_1.jpg

Válasszunk inkább olyat ami csónaknyakú, vállnál patentos vagy  amin nagyon lapos gomb van.

20180720_184037_1.jpg20180720_184203_1.jpg

Csecsemők ruhácskáit ha tehetjük, szárítsuk a napon és mindig vasaljuk ki! A vasalás fertőtlenít is egyben.

Egyéb szempont a babtextil anyaga, minősége. Ha tehetjük, válasszunk biopamut babaruhákat, főleg azokból, amik a baba bőrével közvetlenül érintkeznek. Nagyobb babák már a felsőruházatukat, a hordozókendőt/ csatos hordozót is előszeretettel megkóstolják, rágcsálják, ilyenkor is előnyös a megbízható forrásból származó textília. Azok a ruhák, amik újonnan kellemetlen szagot árasztanak, elég gyanúsak. Általánosságban elmondható, hogy minél világosabb színű egy ruha, annál kevesebb (esetenként káros) festékanyagot tartalmaz. Ha már a biopamut ruhanemű mellett döntünk, a mosószerünk is legyen természetes (pl. mosódió) alapanyagú.

Szólj hozzá

újszülött koraszülött body babaruha tipegő baba kelengye