2018. aug 14.

Játékötletek - Mit játsszunk az 1 éves kisgyerekkel?

írta: boldogkismama
Játékötletek - Mit játsszunk az 1 éves kisgyerekkel?

Néhány játékötlet, hogy milyen játékok segítik a kis felfedezőnk fejlődését. Ezek alapján magunk is találhatunk ki új játékokat.
1.Találd meg!
Dugjunk el olyan tárgyakat, dolgokat egy doboz/ vödör stb. alá, amikkel gyermekünk szeret játszani. Eleinte akkor dugjuk el a doboz alá, mikor gyermekünk is látja, vagy úgy tegyük alá, hogy egy kicsit kilógjon. Majd mondjuk ki a dolog nevét, pl. "Hol van az autó?" Mutatóujjunkkal mutassunk a dobozra, és mondjuk hogy "Ott van az autó!" Majd hagyjuk hogy gyermekünk lefordítsa róla a dobozt. Így játék közben megtanulja a dolgok neveit is, valamint felfedezi, hogy ha letakarunk valamit, az akkor is ott van.
2. Hol a ...?
Ha az előző játék már jól megy, egy kis asztalra tehetünk különféle tárgyakat, pl. kanál, műanyag pohár, kisautó, labda stb. És kérjük gyermekünk, hogy adja ide pl. a kanalat és így szép sorban. Később rakhatunk többet is az adott tárgyakból, és mindet meg kell találnia. Pl. 2 kanalat, 3 kisautót stb.
3. Dombocska
A földre terítsünk le egy plédet, de előtte tegyünk alá különféle kis puha zsákocskákat amik meg vannak töltve levendulával, babbal, lencsével stb. Gyermekünk ezeket kitapogathatja mászás közben a pléd alatt, és előbb-utóbb meg fogja próbálni kiszedni őket a pléd alól.
child-3046494_1920.jpg
4. Párnahegy
A gyerekek miután megtanultak mászni, nagyon élvezik az "akadályokat" amikre felmászhatnak, vagy amiken átmászhatnak. Tegyünk a földre neki párnákat, biztos hogy arra fogja venni az irányt. Később egymásra tehetünk sok párnát és el is rejthetünk benne valahol egy plüssállatot, amit meg kell találnia.
5. Homokozás
Már az ilyen kicsi gyerekek is szeretnek a természetben lenni, megismerkedni különféle anyagokkal. Nagy élmény nekik a száraz homokot folyatni az ujjaik közt, vagy egy bottal rajzolni a kicsit nedves homokba. Csak arra figyeljünk, hogy ne vegyék a szájukba a homokot/ a kezüket, és homokozás után alaposan mossunk kezet.
6.Testrész játék
A kicsik lassan már megtanulják a testrészeik nevét is. Vegyünk egy nagy plüss állatot és mutassuk meg rajta a testrészeit. Pl. Itt a maci szeme, orra, lába, hasa. Keressünk ehhez illő dalokat, mondókákat. Utána mutassuk meg magunkon és gyermekünkön is a testrészeket. Majd kérdezzük őt, hogy hol a maci füle, hol van anya orra, hol van Peti(gyermekünk neve) lába?
Öltöztetéskor is mindig mondjuk a kicsinek a testrészek neveit. Pl. Add a kezed, dugd a lábad.
A babamasszázs is segíti a gyerekek testtudatának kialakulását. A masszázs során mindig mondjuk a testrészek neveit is: megmasszírozhatom a hátad?, megmasszírozhatom a hasad? stb. Így a testrész neve egy érzettel is párosul.
Ha szeretnéd megtanulni a babamasszázs technikáját, további információkat találsz róla itt:
7. Takarítsunk!
A gyerekek kezdetben utánzással tanulnak. (Az anyanyelvüket is így sajátítják el.) Vegyünk kis méretű seprűt és adjuk oda gyermekünknek, ő is hadd seperjen míg mi takarítunk. Hasonlóan főzés közben adhatunk nekik egy műanyag tálat fakanállal, habverővel, ő is hadd keverjen-kavarjon.
8. Rajzoljunk!
Jó időben már az ilyen kisgyerekek is nagyon élvezik ha színes krétával a járdára rajzolhatnak. Ez fejleszti a kézügyességüket, közben a színeket is tanulhatjuk. Rossz időben odabent egy kis asztalra ragasszunk le egy nagy papírt és nyomjunk egy kis le- és kimosható biztonságos gyermekfestéket/testfestéket a papírra. Gyermeke nagyon fogja élvezni hogy az ujjaival festhet.
9. Szortírozás
Két kosárkára lesz szükségünk. Az egyikbe tegyünk kisautókat, a másikba kis kockákat. (Vagy bármi mást.) Öntsük össze őket, majd pedig kezdetben együtt, utána már a gyermekünk egyedül is szétválogathatja a kétféle játékot a két kosárba. Ugyanezt megtehetjük különböző színű műanyag golyókkal is. 
Jó játékot!
Szólj hozzá

játék kisgyermek játékötletek babajáték játék a babával