Boldog kismama

Infók, tippek, trükkök anyáknak

2019. ápr 16.

Hasfájós a kisbabám- 13 tipp anyáknak

írta: boldogkismama
Hasfájós a kisbabám- 13 tipp anyáknak

Az első hónapokban sok kisbaba és szülő életét megkeseríti a kínzó hasfájás. A pici babák emésztőrendszere még fejletlen, időre van szükség a bélfal éréséhez. A népi hagyomány szerint is az első 3 hónap a legproblémásabb (három hónapos hasgörcs/kólika). De kitartás, idővel a helyzet normalizálódni fog ha nem áll egyéb betegség a háttérben.

Addig is néhány tipp, ami segíthet:

1.Hüvelyi szülés

Az újszülött bálcsatornája még steril, szülés közben népesedik be először. A kutatások szerint a természetes úton született babáknál több probiotikum kerül a bélrendszerbe mint a császáros babáknál

2. Szoptatás

Javasolt rögtön szülés után mellre tenni a babát számos okból. Az egyik ilyen, hogy a ...

Tovább Szólj hozzá

szoptatás tápszer hasfájás babamasszázs pocakfájás kólika hasfájós baba

2019. jan 24.

Vegyszermentes babafürdetés

írta: boldogkismama
Vegyszermentes babafürdetés

Szeretnék a figyelmetekbe ajánlani egy nagyon jó terméket.

Vegyszermentes alternatívája a gyógyszertári babafürdető krémnek (mely tartalmaz kőolajszármazékokat és parabéneket is :(.

A Magister sheavaj és kókuszolaj alapú babafürdetője állagra hasonló a gyógyszertárihoz, viszont csupa ápoló összetevővel van teli. Enyhe kókusz illatú. Klinikailag bizonyítottan hipoallergén. És nem csak fürdetőként, hanem testápoló krémként is használható.

Kétféle kiszerelésben kapható.

20190104_153430.jpg

Fürdetéskor a krémet elegyítsd a vízzel (mintha kezet mosnál), így nagyon enyhén felhabosodik. Ebbe a vízbe tedd aztán a babát.

Itt olvashatsz róla többet:

Magister Baby

 

Tovább Szólj hozzá

magister baba babafürdetés baba kozmetikum baba krém

2018. nov 11.

Datolyával a könnyebb szülésért

írta: boldogkismama
Datolyával a könnyebb szülésért

Te is szeretnél gyors és komplikációmentes szülést? Napi 6 szem datolyával tehetsz érte!

2007-ben jordán kutatók vizsgálták várandós nők két csoportját. Az egyik csoport tagjai n api 6 szem datolyát fogyasztottak a szülés várható időpontja előtti 4 hétben , míg a kontrollcsoport várandósai egyáltalán nem fogyasztottak datolyát ez idő alatt.

A kutatók azt találták, hogy a datolyát fogyasztó nőknél szignifikánsan nagyobb volt a méhszáj tágulásának mértéke a kórházba történő felvételkor (átlagban 3,52 cm szemben a kontroll csoport 2,02 cm-ével), ugyanakkor a magzatburok nagyobb arányban volt még ép a datolyát fogyasztó anyáknál (83% szemben a 60%-kal). A datolyát fogyasztó anyáknál 96%-ban spontán megindult a ...

Tovább Szólj hozzá

terhesség szülés babavárás vajúdás várandósság

2018. aug 14.

Játékötletek - Mit játsszunk az 1 éves kisgyerekkel?

írta: boldogkismama
Játékötletek - Mit játsszunk az 1 éves kisgyerekkel?

Néhány játékötlet, hogy milyen játékok segítik a kis felfedezőnk fejlődését. Ezek alapján magunk is találhatunk ki új játékokat.
1.Találd meg!
Dugjunk el olyan tárgyakat, dolgokat egy doboz/ vödör stb. alá, amikkel gyermekünk szeret játszani. Eleinte akkor dugjuk el a doboz alá, mikor gyermekünk is látja, vagy úgy tegyük alá, hogy egy kicsit kilógjon. Majd mondjuk ki a dolog nevét, pl. "Hol van az autó?" Mutatóujjunkkal mutassunk a dobozra, és mondjuk hogy "Ott van az autó!" Majd hagyjuk hogy gyermekünk lefordítsa róla a dobozt. Így játék közben megtanulja a dolgok neveit is, valamint felfedezi, hogy ha letakarunk valamit, az akkor is ott van.
2. Hol a ...?
Ha az előző játék már jól megy, egy kis asztalra tehetünk ...
Tovább Szólj hozzá

játék kisgyermek játékötletek babajáték játék a babával

2018. aug 10.

Kötelező vizsgálatok a várandósság alatt

írta: boldogkismama
Kötelező vizsgálatok a várandósság alatt

A várandósság alatt többféle vizsgálaton kell részt venned. Ha teheted, már a kisbaba tervezésekor menj el nőgyógyászati kivizsgálásra és általános laborvizsgálatra, hogy időben fény derüljön az esetleges problémákra.

Az első trimeszter vizsgálatai

Miután a nőgyógyász megállapította a terhesség tényét, kapsz tőle egy igazolást, amivel a területi védőnőnél kell majd jelentkezned. Ő fogja kiadni neked a várandósgondozási kiskönyvet, amit aztán minden vizsgálatra és a szülésre is magaddal kell majd vinned. 

A háziorvosodat is meg kell látogatnod, ő fog beutalót adni majd EKG-ra.

Az első trimeszterben ajánlott mihamarabb elvégeztetni a szükséges laborvizsgálatokat (erre beutalót vagy a háziorvosod vagy a ...

Tovább Szólj hozzá

terhesség kismama babavárás első trimeszter második trimeszter trimeszter labor harmadik trimeszter várandósság laborvizsgálatok várandósság alatti vizsgálatok

2018. júl 25.

Babaruha méretek

írta: boldogkismama
Babaruha méretek

Itt egy kis segítség kezdő szülőknek eligazodni a babaruha méretek között. Bal oldalt a ruhaméret, ami a baba hosszára utal. Jobb oldalt az életkor.

  20180720_183605_1.jpg

Ruhaméret/ A baba teljes hossza

Életkor

Koraszülött

 

40

 

44

 

50

 

Újszülött

 

56

0-1 hónapos

Csecsemő

 

62

1-3 hónapos

68

4-6 hónapos

Kisgyermek

 

74

7-9 hónapos

80

10-12 hónapos

86

12-18 hónapos

92

18-24 hónapos

98

2-3 ...

Tovább Szólj hozzá

babaruha babaruha méretek

2018. júl 25.

Milyen ruhát érdemes venni az újszülöttnek?

írta: boldogkismama
Milyen ruhát érdemes venni az újszülöttnek?

Újszülött babáknak érdemes réklis body-kat vásárolnunk, ezek azok az átlapolós body-k, amiket nem kell áthúzni a babák fején-  amit se a babák, se az újdonsült anyukák nem szeretnek.  Záródhatnak patenttal, tépőzárral vagy rövid kötővel is. Javaslom a patentos verziót. 62-es méretig találkozhatunk sűrűbben a réklis bodyk-kal, néhány gyártónál még  68-as méretben is találhatunk.

20180720_183731.jpg

Kaphatók már olyan body-k is amik kétméretesek. Ez nagyon praktikus, mert nagyon gyorsan nőnek a babák ebben a korban.

20180720_183712.jpg

Koraszülött babáknak vásárolhatunk ruhákat pl. a PICinyke webshopban. 

Vegyünk mindenképp néhány (évszaknak megfelelő) kis sapkát is az újszülöttnek, amit már a szülőszobára is érdemes bevinnünk a babának, hogy ...

Tovább Szólj hozzá

újszülött koraszülött body babaruha tipegő baba kelengye

2018. júl 25.

Szeretnél nyugodtan aludni? Mobil légzésfigyelő, ami nem csak figyel!

írta: boldogkismama
Szeretnél nyugodtan aludni? Mobil légzésfigyelő, ami nem csak figyel!

Tudtad, hogy már mobil légzésfigyelőt is lehet kapni, amit a baba pelenkájára kell csíptetni? Ráadásul nem csak figyel, hanem ha a baba nem lélegzik, akkor rezgéssel és hangadással próbálja kizökkenteni ebből az állapotból, valamint jelez a szülőknek. Beépített elemmel működik. 20180720_184100.jpg

Választható opció, hogy a baba minden egyes lélegzetvételét hangadással (halk vagy hangosabb csippanással) jelezze a túlaggódó szülőnek. Természetesen van néma opció is.

Egy vékony ruhadarab lehet a baba bőre és az eszköz között. Én a köldökcsonk leesése után a pocaknadrágjára csíptettem a gyermekemnek, nem a pelenkájára, és így is kifogástalanul működött. Így ha elalszik a baba, könnyen ráhelyezhető a légzésfigyelő, nem kellett megbontani ...

Tovább Szólj hozzá

légzésfigyelő mobil légzésfigyelő baba biztonság baba légzésfigyelő

2018. júl 14.

A kórházi csomag összeállítása

írta: boldogkismama
A kórházi csomag összeállítása

Jó, ha nem halogatjuk az utolsó pillanatra, mert  az- lehet hogy csak tudat alatt, de mindenképp egy alap stressz szintet okoz.  Inkább mindent vegyünk meg időben, amit kell mossunk és vasaljuk ki és pakoljunk be. Így egy gonddal kevesebb, és nyugodtabban élvezhetjük a várandósságot, készülhetünk a nagy napra.

Ha van segítségünk, nem kell mindent magunkkal vinnünk ami 3 napra kell, vigyük csak azt be ami a szülőszobára kell, esetleg még a következő napra valót, és utána majd behozzák a többit nekünk. Ez így sokkal kényelmesebb. Nem kell pelenkacsomagokkal, több liter innivalóval, felesleges ruhákkal cipekedve beállítanunk a szülőszobára. Jó ha a szülőszobára való és a gyermekágyas dolgokat külön táskába csomagoljuk.

luggage-1081872_1920.jpg

...

Tovább Szólj hozzá

újszülött szülés kismama vajúdás szülőszoba kórházi csomag

2018. jún 19.

Nem biztonságos etetőszékek!

írta: boldogkismama
Nem biztonságos etetőszékek!

 

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) akkreditált Mechanikai és Villamos Laboratóriuma a balesetek megelőzése érdekében rendszeresen vizsgálja a gyerekek által gyakran használt eszközöket, kiszűri közülük a veszélyeseket.

A legutóbbi vizsgálatban 10 féle etetőszéket is vizsgáltak laboratóriumi körülmények között, ebből hármat nem találtak megfelelőnek, ezeket a fogyasztóvédelmi hatóság kivonta a forgalomból, és közülük kettőt még a vásárlóktól is visszahívtak!

Az etetőszékek esetében egyrészt a stabilitással volt gond (felborulás veszélye fennállt), illetve a szerkezeti felépítésben is voltak balesetveszélyes elemek: a nem megfelelő méretű lyukak, rések, nyílások sérüléseket, ujjtörést ...

Tovább Szólj hozzá

etetőszék

süti beállítások módosítása